Introducere


Platforma EMIM include si o componenta ce ruleaza pe sistemul Android, deci poate fi instalata pe orice telefon mobil sau tableta care foloseste acest sistem de operare.
Aplicatia se gaseste in Google Play si poate fi gasita prin textul de filtrare EMIM introdus in campul de cautare.

Sunt patru module principale implementate in aplicatia de Mobile:
- Modulul Pacienti: cauta un pacient din baza de date, trimite SMS, Mail, sau apeleaza telefonic, completeaza chestionare (cand pacientul vine prima data la cabinet, in timp ce asteapta consultatia, poate completa direct pe telefon chestionarul standard privitor la starea de sanatate).
Tot din acest modul doctorul poate vizualiza si incarca documente in istoricul medical al acestuia.

- Programari: se deschide calendarul medicului si se vizualizeaza pacientii programati la cabinet. Se creeaza noi programari, sau se editeaza programarile existente.
- SMS rapid: o functie prin care se trimit mesaje SMS la grupe de pacienti: pacientii programati astazi, maine sau la o lista selectata din tot grupul de pacienti ai medicului.
- Adauga pacient: adaugare rapida a unui nou pacient in baza de date prin scanarea cartii de identitate si identificarea automata de catre sistem a numelui, prenumelui, precum si a codului numeric personal (CNP). Este un modul care ajuta la introducerea pacientilor in baza de date prin citirea rapida si corecta a CNP-ului acestuia. Din CNP se extrage de asemenea data nasterii, utila in selectia pacientilor cu acelasi nume.

Aplicatia de Mobile lucreaza pe aceeasi baza de date cu intreaga platforma EMIM, ajutand medicul sau pacientul sa efectueze taskuri utile fara sa fie in fata calculatorului: programare on-line, SMS rapid, vizualizare date, servicii etc.

Login

Aplicatia de Mobile nu permite crearea unui cont de medic direct de pe telefonul mobil. Contul de medic se creeaza prin aplicatia WEB (http://www.emim.ro/) unde se ataseaza la o clinica existenta in baza de date.
Dupa ce medicul primeste toate drepturile de operare pe platforma EMIM, acesta se poate loga pe aplicatia de Mobile si vizualiza pacientii si programarile acestora.

Se introduce contul (adresa de mail) si parola corespunzatoare si se face Login-ul. Aceste credentiale vor fi salvate in memoria telefonului astfel incat sa nu mai fie necesar pasul de logare la o noua utilizare aaplicatiei pe acelasi telefon.

In caz ca se schimba telefonul sau contul, atunci exista butonul "Delogare" in meniul din pagina principala a aplicatiei.

Pagina principala

La pornirea aplicatiei se deschide automat pagina de Home, unde se gasesc butoanele pentru principalele functionalitati.
Comenzile din centrul paginii: Pacienti, Programari, SMS rapid, Adauga pacient conduc catre modulele principale ale aplicatiei, sunt explicate succint in sectiunea "Introducere" si mai pe larg in urmatoarele sectiuni.

Butonul de meniu principal: afiseaza un meniu cu urmatoarele optiuni:
- Pagina principala: deschide pagina de Home a aplicatiei.
- Profilul meu: editeaza datele de profil al utilizatorului curent logat: nume, prenume, poza profil, adresa.
- Clinicile mele: afiseaza lista clinicilor cu care colaborez in calitate de medic.
- Notificari: afiseaza diverse mesaje primite de user prin aplicatie.
- Setari: diverse setari pentru aplicatie.
- Despre: afiseaza versiunea curent instalata, este important in verificarea functionalitatilor specifice fiecarei versiuni.
- Delogare: schimba user-ul curent logat.

Programari

Este pagina in care medicul isi consulta calendarul cu programarile la clinicile cu care colaboreaza. Daca lucreaza la mai multe clinici, programarile apar in culori diferite pentru a face rapid distinctia intre programarile la o clinica fata de cele de la alta clinica.
Programarile sunt afisate sub forma unui calendar obisnuit, avand marcate zilele si orele la care sunt pacienti programati pentru consultatie (in casuta marcata este afisat numele pacientului).

Crearea unei noi programari

Pentru o noua programare se face click pe casuta din calendar ce marcheaza ziua si ora programrii.Automat se deschide o pagina unde se editeaza datele noii programari:
- Ora de inceput, ora de sfarsit: sunt setate automat din casuta de calendar, dar se pot modifica dupa dorinta.
- Pacient: este un selector unde sunt afisati toti pacientii doctorului, implementeaza functia "Autocomplete", dupa cateva caractere tastate, selectorul afiseaza doar pacientii care intrunesc acele conditii de filtrare.
- Notifica pacientul prin Mail si/sau SMS: sunt doua bife prin care pacientul este anuntat de aceasta programare.
- Clinica: daca doctorul colaboreaza cu mai multe clinici, din acest selector se alege clinica la are are loc programarea.
- Titlul programarii: implicit este "Serviciu", dar se poate edita.
- Descriere: un camp unde se pot introduce mai multe detalii referitor la programare.

Editarea programarilor

Se face click pe o programare din calendar si se intra in ecranul de vizualizare a acelei programari. Pagina afiseaza toate detaliile introduse la crearea programarii, precum si lista de servicii efectuate in cadrul acelei programari.
Sunt doua butoane in acest ecran:
- DELETE: sterge acea programare, este posibil doar daca nu s-au efectuat servicii pe acea programare.
- EDIT: se modifica campurile ora, descriere, titlu. Nu se poate schimba pacientul. Dupa editare se face click pe butonul "Done" si schimbarile sunt salvate in baza de date.

Pacienti

In aceasta pagina sunt afisati pacientii la care are acces doctorul logat in aplicatie. Este un camp de filtrare numit "Cauta pacient" prin care se aduce din baza de date doar pacientii care intrunesc conditiile de filtrare.
Pentru fiecare pacient listat sunt doua butoane prin care se intra in pagina de programari pentru acel pacient, precum si un buton de apelare rapida a pacientului.

Click pe o linie din tabela de pacienti deschide pagina de Detalii pacient unde se gasesc urmatoarele campuri:
- Telefon: un buton de apelare rapida a pacientului.
- SMS: deschide aplicatia de trimitere SMS catre acel pacient.
- Mail: deschide aplicatia de trimitere Email catre pacient (pacientul trebuie sa aiba setata o adresa de email de corespondenta).
- Programari: afiseaza lista programrilor din trecut sau din viitor pentru acel pacient.
- Istoric servicii: lista serviciilor efectuate catre acel pacient.
- Documente: lista documentelor medicale salvate in contul pacientului.
In acelasi timp exista butonul "Adauga document" prin care doctorul poate incarca un nou document in contul pacientului. Acest document poate fi rezultatul unor analize, o scrisoare medicala, sau orice alt document util a fi pastrat in istoricul medical al pacientului.

- Adauga programare: deschide pagina de programari unde se poate adaug ao noua programare pentru acel pacient.
- Chestionare: deschide pagina de completare a chestionarelor disponibile pentru clinica respectiva.

Chestionare

Exista posibilitatea ca pacientul sa completeze direct pe tableta din cabinetul medical chestionarul standard de evaluare a sanatatii.
Astfel, in timp ce asteapta sa-i vina randul la consultatie, pacientul completeaza chestionarul pentru a nu se mai piere timp pretios in timpul vizitei efective.

Aplicatia permite ca pacientul sa semneze digital raspunsurile la acel chestionar care vor fi salvate in baza de date a cabinetului. Oricand medicul poate consulta acele raspunsuri pentru o evaluare corecta a starii de sanatate a pacientului.

Adauga Pacient

Pacientii se pot adauga in baza de date ori prin aplicatia WEB, ori prin aplicatia de MOBILE.

Adauga pacient in mod manual

Este similara cu pagina web de adaugare pacient, in acest caz trebuie completate campurile obligatorii si eventual cele optionale pentru a defini un ou pacient in baza de date.

- Campuri obligatorii: Nume, prenume, telefon, email.
- Campuri optionale: CNP, Judet, Localitate, Comentariu.
Pentru orice eroare de introducere a informatiilor despre pacient, aplicatia returneaza un mesaj de eroare corespunzator.

Atentie: inainte de a insera un nou pacient in baza de date, trebuie verificat ca acel pacient intr-adevar nu exista deja in baza. Aplicatia nu permite doua CNP-uri identice, doua numere de telefon identice, sau doua mailuri similare.
Daca pacientul are deja cont in aplicatie, atunci acel pacient isi poate recupera parola si revalida contul foarte simplu, printr-o cerere de pe pagina web a platformei.

Scaneaza buletin

Prin scanarea cartii de identitate a pacientului se citeste in mod automat Numele, Prenumele si CNP-ul pacientului.

In functie de buletin si de camera foto a telefonului mobil, citirea se face mai mult sau mai putin rapid sau corect. E necesar ca intotdeauna dupa scanare sa se verifice aceste campuri si eventual sa se corecteze cu datele exacte.
CNP-ul se citeste cel mai rapid si la modul cel mai corect, pentru Nume exista sanse foarte mari sa fie si acesta corect, la Prenume apar probleme atunci cand sunt doua prenume legate prin diverse semne de unire.

Oricum, scanarea buletinului usureaza munca de introducere pacienti, numai si pentru simplu fapt ca CNP-ul este intotdeauna citit corect. Iar pe baza CNP-ului se extrage data nasterii, care este iarasi o data importanta din dosarul pacientului.

SMS Rapid

Aceasta pagina permite trimiterea de SMS-uri unor grupe de pacienti ce au legatura cu cabinetul medical al doctorului:
- Pacientii care au maine programare: se alege din lista pacientilor de maine cei carora se va trimite mesaj text de tip SMS.
- Pacientii care au azi programare: afiseaza lista pacientilor de azi.
- Tuturor pacientilor: se alege din lista tuturor pacientilor care au avut programari la acel cabinet medical.

SMS-ul se trimite in doua etape:
- Compunerea textului: se trimite acelasi text comun tuturor pacientilor selectati.
- Selectarea pacientilor: din lista propusa se selecteaza sau se deselecteaza pacientii care vor primi sau nu acel SMS.